• Gandaci de canalizare

 • Firma autorizata dezinsectie gandacide apa si gandaci de canalizare

   

  Familie : Hydrophilidae (gandaci de canalizare) in ordinul Coleoptera (gandaci)

  Descriere : Gandaci de apa ovali simplificati, cu spatele neted. De obicei au culoarea negra sau maro, uneori sunt cu modele. Antenele in clopot, scurte, deseori tinute din vedere; palpii (apendicele tactile langa gura) sunt mai lungi, asemanatoare antenelor. Patea inferioara, o coloana vertebrala ascutita curge adesea pe corp, trecand peste torace si peste abdomen. Picioarele posterioare de obicei turtite, cu o franjura de fire de par. Hidrofilele inoata miscandu-si alternativ picioarele si iau aerul de la suprafata cu capul din apa.

  Larve asemanatoare cu viermele, segmentate, maronii, destul de translucide, cu 6 picioare in partea din fata a corpului. Piesele bucale ciupitoare au „dinti” pe langa varfurile ascutite. Inot rapid si bine.

   

  Dimensiune : Lungime: adulti pana la aproximativ 1½ inci (variaza in functie de specie).

   

  HABITAT SI CONSERVARE GANDACI DE CANALIZARE

  Cateva specii traiesc pe uscat, dar majoritatea sunt acvatice, preferand apa destul de putin adanca. Adultii pot zbura si uneori ajung in piscine si galeti. De asemenea, sunt atrasi de lumini noaptea. Multe insecte acvatice prind aerul impotriva corpului lor pentru a ramane sub apa mai mult timp. Hidrofilele vin mai intai la suprafata capului si isi folosesc antenele pentru a pompa rapid aerul pe burta. Alte insecte isi scot cozile din apa si trag aer sub aripi ridicandu-le usor.

  ALIMENTE PREFERATE DE GANDACII DE APA

  Larvele gandacilor de canalizare sunt pradatoare, folosind piese bucale puternice, de tip pincher, pentru a captura si devora o varietate de nevertebrate acvatice, cum ar fi larvele de tantari si melci. Adultii, in functie de specie, pot fi pradatori sau pot fi manatori, consumand alge sau plante moarte sau in descompunere sau materiale animalesi chiar si fecale de aceea in Bucuresti ei sunt regasiti cu precadere in sistemul de canalizare.

  CICLU DE VIATA GANDACI DE CANALIZARE

  La fel ca si alti gandaci, gandacii de apa incep viata ca oua, apoi eclozeaza si trec prin mai multe etape larvare, mancand cu foame si mutand pe masura ce cresc. O molta finala ii transforma in adulti cu aripi, maturi sexual, care se imperecheaza si depun oua. Multe specii pot crea un sunet scartait sau ciripit; acest lucru ii poate ajuta sa atraga parteneri.

   

  CONEXIUNI CU MEDIUL UMAN

  „Pot sa ma muste?” Aproape orice insecta poate avea muscaturi! Ca si in cazul altor insecte acvatice, acesti gandaci sunt o componenta sanatoasa a ecosistemelor care produc pesti, pasari de apa si multe alte animale de care ne bucuram. Se pare ca unele larve de gandaci de canalizare cauzeaza probleme in incubatoarele de pesti (ehelestee si ferme piscicole).

   

  CONEXIUNI ECOSISTEMICE

  Larvele de prada si adultii joaca un rol in controlul populatiilor multor animale pe care le mananca, inclusiv tantari. Adultii ajuta la reciclarea nutrientilor in forme pe care plantele si alte organisme le pot folosi.

Call Now Button